Graag stellen wij hier onze honden aan u voor en het karakter van de collie in het algemeen.

Volgens sommigen, en dan met name de liefhebbers van de andere colliesoorten, noemen de collie een gedegenereerde herdershond, die alleen maar gefokt wordt op uiterlijk. Omdat de collie niet zo werkt als de andere collies, denken deze mensen dat de collie dom is. Dat de collie anders werkt, klopt wel, maar is niet het resultaat van degeneratie of domheid. De andere werkwijze van deze herdershonden komt doordat de collie nooit gefokt is om vee te drijven, maar om het vee te hoeden. De collie moest er voor zorgen dat het vee op de plek bleef, waar de herder ze achterliet. De herder zelf ging gewoon weg en liet de kudde over aan zijn hond(en). De collie is dan ook een veel zelfstandigere hond dan de andere colliesoorten en laat zich niet zomaar alles vertellen. De collie verschilt ook veel van de herdershonden van het Europese vasteland. Daar kwamen nog lang roofdieren voor, die het op de schapen voorzien hadden en waartegen deze honden het vee moesten behoeden. Deze herdershonden moesten dus vrij groot zijn en de bereidheid hebben om te vechten, dus een zekere mate van agressie in zich hebben. De collie had deze eigenschappen niet nodig en heeft dan ook een zachtmoedig karakter.

Als je je van deze voorgeschiedenis van de collie bewust bent, zul je ook begrijpen dat zo'n hond anders getraind moet worden dan een border collie of een Duitse herder. Maar dat wil niet zeggen dat collies dom of niet te trainen zouden zijn, integendeel. Het zijn intelligente honden, die, als ze op de goede manier begeleid worden, graag voor je werken.

Alhoewel onze honden bovenal onze maatjes zijn, werken we er ook graag mee en dan met name op het gebied van G&G. Als u verder kijkt op onze site, kunt u daarvan de resultaten zien.
Mededelingen & Nieuws

 • Caty wint werkbeker
 • Nieuw Colliehandboek predikt dwangdekking
 • Nina & Fleur op kalender Nutro Choice
 • Sento Tessa
   
  Caty Nina
   
  Fleur Rory